Tillbaka till alla evenemang

Hållbara palmoljederivat och Avskogningsförordningen

Hur kan vi efterleva avskogningsförordningen samt samverka för hållbara oljepalmsderivat?

Palmolja är den vanligaste vegetabiliska oljan och används förutom i livsmedel också inom kemiindustrin för tillverkning av exempelvis tensider och glycerin. Sedan många år tillbaka finns branschsamverkan för att verka för hållbar produktion av grödor såsom palmolja och soja.

 

EUs nya lagstiftning Avskogningsförordningen kommer att innebära nya krav på ett antal råvaror som odlas. Det ska finnas en spårbarhet i leverantörskedjan tillbaka till odlingsplatsen och försäkran om att odlingen inte bidragit till avskogning eller degenerering av skog. Dessutom ska de ha producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet. Hur ska kraven efterlevas i praktiken? Hur kan olika certifieringar hjälpa till att möta kraven? Vilka övriga hållbarhetsutmaningar finns det som inte omfattas av Avskogningsförordningen och hur kan branschen arbeta med dem?

 

Den 6 februari kl 9:00 - 10:30 anordnar KTF och dess systerorganisationer tillsammans med Svenska plattformen för riskgrödor, som drivs av ETI Sverige, ett kunskapshöjande webinar om oljepalmsderivat. Webinariet är kostnadsfritt.

 

Målgrupp: Medlemsföretag i KoHF, SVEFF och BPHR och medlemmar i Svenska plattformen för riskgrödor.

Program:

  • Välkommen och introduktion - Olof Holmer, VD Kemisk-tekniska Företagen KTF och Miriam Thunborg, Projektledare Svenska plattformen för riskgrödor

  • Utmaningar och nuläge, om olika verktyg i arbetet för hållbara derivat och erfarenheter från arbetsgruppen i Storbritannien - Conal Judd-English, konsult på Efeca, driver arbetsgrupp för oleokemi i Storbritannien (föredrag på engelska)

  • Vad kan EUs nya Avskogningsförordning komma att innebära för värdekedjan för palmoljederivat? - Sara Sundquist, Näringspolitisk expert, Livsmedelsföretagen

  • "BASF's Commitment for Sustainable Oil Palm Derivatives and Issues and Uncertainties with the New EU Deforestation Regulation" - Jutta Stute, Sustainability Manager - Personal Care, BASF (föredrag på engelska)

En frågestund hålls och webinaret avslutas 10:30.

 

Tidigare evenemang: 16 januari
Onlinekurs för Behörig våtrumsmålare
Senare evenemang: 8 februari
BFS Information day 2024